Interactie tussen scholen en zuivelbedrijven

Voor scholen

Deze informatie is bedoeld voor scholen om de opleidingskeuze van hun leerlingen te ondersteunen.

Publicatie Zuivel in cijfers 2017

Zuivel in cijfers biedt een cijfermatig overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector. Deze publicatie is meteen te bekijken als pdf.

Zuivel in cijfers 2017 is ook gratis als papieren brochure beschikbaar. Docenten uit het middelbaar onderwijs, mbo of hbo die met hun leerlingen met de zuivelmarkt aan de slag willen kunnen dit boekje gratis aanvragen door een e-mail te sturen naar dekoning@zuivelnl.org, onder vermelding van het gewenste aantal.

Tabellen met gedetailleerde statistisch zuivelinformatie over 2017 zijn hier te raadplegen.

Doe mee: Week van de Levensmiddelenindustrie 2018

De FNLI organiseert in het kader van FutureProef ieder jaar de Week van de Levensmiddelenindustrie. Deze biedt jongeren de kans om kennis te maken met het werk in de levensmiddelenbranche. Tijdens deze week stellen bedrijven hun deuren open en worden tal van activiteiten voor jongeren georganiseerd. De kans groeit dat er iets te doen is in de omgeving van uw school, want het aantal deelnemende bedrijven is de afgelopen jaren snel toegenomen. In 2017 deden 55 bedrijven mee, met activiteiten op liefst 70 locaties. De FNLI heeft voor jongeren ter inspiratie en verdere informatie een brochure uitgegeven, die ook beschikbaar is als uitdeelmateriaal bij open dagen. Kijk hier voor de digitale versie van deze brochure. Laat uw leerlingen kennis maken met de mogelijkheden die de levensmiddelenbranche hen biedt en doe mee met de Week van de Levensmiddelentechnologie!

Zuivelbedrijven zetten deuren open voor jongeren

Bent u een docent en wilt u een excursie organiseren bij een zuivelonderneming zodat uw leerlingen met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal komt kijken bij het produceren van kaas, melkpoeder, yoghurt, boter of andere zuivelproducten? Ook in de buurt van uw school bieden zuivelondernemingen rondleidingen en presentaties aan voor vmbo/mbo leerlingen om zo kennis te maken met de productie van zuivelproducten en de beroepen in de zuivelindustrie.

In de brochure treft u per provincie de contactgegevens aan.

Poster Nederland Zuivelland

De zuivelsector is een leuke en aantrekkelijke sector, ook om in te werken! Op deze poster in A1-formaat staat hoeveel koeien er in Nederland zijn en hoeveel melk ze produceren. Heldere illustraties vertellen wat er van de melk gemaakt wordt, waar deze producten naartoe gaan en wat het oplevert. De poster verwijst naar de website www.zuivelonline.nl voor meer informatie over zuivel. Ook is te zien welke beroepen er in de zuivelindustrie zijn en wordt verwezen naar de website www.zuivelwerkt.nl voor bedrijven die hun deuren voor scholen openzetten. Wilt u deze gratis poster aan de muur van uw klaslokaal?
Stuur hiervoor een mailtje naar publicaties@zuivelnl.org.
De poster is ook te downloaden.

Website Zuivelonline - gratis lesmateriaal

Zoekt u materiaal over zuivel voor uw lessen of leerlingen? Op www.zuivelonline.nl vindt u filmpjes, blogs, fotoreportages, nieuws en nog veel meer over zuivel. Waar komt een glas melk vandaan, welke voedingsstoffen er in zitten en wat er allemaal van melk wordt gemaakt: deze site geeft het antwoord.Leerkrachten kunnen lesmaterialen op papier gratis ontvangen of downloaden. Daarnaast zijn er digibordlessen voor groep 1-8 en de onderbouw VMBO beschikbaar. Alle digitale opdrachten zijn geoptimaliseerd voor tabletonderwijs.

Vakmensen in de zuivelindustrie

In de zuivelindustrie is altijd vraag naar vakmensen. Wil je weten op wat voor soort gediplomeerden de zuivelindustrie de komende jaren zit te wachten? Op jou dus!

Kijk dan eens in onze brochure waarin ook te lezen is bij welke onderwijsinstellingen je terecht kunt als je een carrière wilt in de zuivelindustrie.

Leerlingen die kiezen voor een vervolgopleiding als laborant, kwaliteitsanalist, producttechnoloog, teamleider, procesoperator of voedingsoperator hebben de toekomst!

Praktische Sector Oriëntatie groen

Met de PSO Groen krijgen uw leerlingen een indruk van de groene en foodsectoren. De box biedt naast opdrachten in zowel klassieke als meer interactieve vorm (via internet), ook de mogelijkheid voor het organiseren van een bedrijfsbezoek of excursie. Op die manier kunnen de leerlingen met eigen ogen zien wat er echt in zo´n bedrijf of sector gebeurt en hoe dat er dan uitziet.

De PSO Groen als PDF bevat een docentenhandleiding en een opdrachtendeel voor leerlingen.