Interactie tussen scholen en zuivelbedrijven

Voor scholen

Deze informatie is bedoeld voor scholen om de opleidingskeuze van hun leerlingen te ondersteunen.

Zuivelbedrijven zetten deuren open voor jongeren

Bent u een docent en wilt u een excursie organiseren bij een zuivelonderneming zodat uw leerlingen met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal komt kijken bij het produceren van kaas, melkpoeder, yoghurt, boter of andere zuivelproducten? Ook in de buurt van uw school bieden zuivelondernemingen rondleidingen en presentaties aan voor vmbo/mbo leerlingen om zo kennis te maken met de productie van zuivelproducten en de beroepen in de zuivelindustrie.

In het overzicht treft u per provincie de contactgegevens aan.

Poster Nederland Zuivelland

De zuivelsector is een leuke en aantrekkelijke sector, ook om in te werken! Op deze poster in A1-formaat staat hoeveel koeien er in Nederland zijn en hoeveel melk ze produceren. Heldere illustraties vertellen wat er van de melk gemaakt wordt, waar deze producten naartoe gaan en wat het oplevert. De poster verwijst naar de website www.zuivelonline.nl voor meer informatie over zuivel. Ook is te zien welke beroepen er in de zuivelindustrie zijn en wordt verwezen naar de website www.zuivelwerkt.nl voor bedrijven die hun deuren voor scholen openzetten. Wilt u deze gratis poster aan de muur van uw klaslokaal?
Stuur hiervoor een mailtje naar publicaties@zuivelnl.org.
De poster is ook te downloaden.

Publicatie Zuivel in cijfers 2016

Zuivel in cijfers biedt een cijfermatig overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector. Deze publicatie is meteen te bekijken als pdf.

Zuivel in cijfers 2016 is ook gratis als papieren brochure beschikbaar. Docenten uit het middelbaar onderwijs, mbo of hbo die met hun leerlingen met de zuivelmarkt aan de slag willen kunnen dit boekje gratis aanvragen door een e-mail te sturen naar publicaties@zuivelnl.org, onder vermelding van het gewenste aantal.

Tabellen met gedetailleerde statistisch zuivelinformatie over 2016 zijn hier te raadplegen.

Website Zuivelonline - gratis lesmateriaal

Zoekt u materiaal over zuivel voor uw lessen of leerlingen? Op www.zuivelonline.nl vindt u filmpjes, blogs, fotoreportages, nieuws en nog veel meer over zuivel. Waar komt een glas melk vandaan, welke voedingsstoffen er in zitten en wat er allemaal van melk wordt gemaakt: deze site geeft het antwoord.

Leerkrachten kunnen lesmaterialen op papier gratis ontvangen of downloaden. Daarnaast zijn er digibordlessen voor groep 1-8 en de onderbouw VMBO beschikbaar. Alle digitale opdrachten zijn geoptimaliseerd voor tabletonderwijs.

Vakmensen in de zuivelindustrie

In de zuivelindustrie is altijd vraag naar vakmensen. Wilt u als docent weten op wat voor soort gediplomeerden de zuivelindustrie de komende jaren zit te wachten?

Kijk dan eens naar het overzicht van de functies, waarop de Nederlandse zuivelindustrie de meeste knelpunten verwacht.

Leerlingen die kiezen voor een vervolgopleiding als laborant, logistiek medewerker, kwaliteitsanalist, producttechnoloog, procesoperator of voedingsoperator hebben de toekomst!

Praktische Sector Oriëntatie groen

Met de PSO Groen krijgen uw leerlingen een indruk van de groene en foodsectoren. De box biedt naast opdrachten in zowel klassieke als meer interactieve vorm (via internet), ook de mogelijkheid voor het organiseren van een bedrijfsbezoek of excursie. Op die manier kunnen de leerlingen met eigen ogen zien wat er echt in zo´n bedrijf of sector gebeurt en hoe dat er dan uitziet.

De PSO Groen als PDF bevat een docentenhandleiding en een opdrachtendeel voor leerlingen.